Phokelelo ya kgaso: Seabe sa mananeo a seyalemowa sa Motsweding FM mo serutweng sa Setswana Puogae Mephato ya 11 le 12: [The influence of the media: The impact of Motsweding FM Radio programmes on the Setswana Home Language subject for Grades 11 and 12] - Modungwa-Mokgoko, Bodibadi Dorothy; Makgabo, Connie; Ramagoshi, Refilwe (Journal for Language Teaching, 2025)
Radio has played a key role in enhancing language development and listening skills, providing exposure to various local and international languages through relevant programming. This study examines the influence of radio on the Setswana language, particularly how radio announcers use non-standard Setswana and its implications for language education. Utilising Vygotsky’s Sociocultural theory, it analyses linguistic trends within the context of language learning. The research employs a qualitative approach to identify challenges that impact learning outcomes in Setswana, focusing on non-standard language among radio presenters. Findings indicate the need for a standardised language approach to improve clarity and communication in educational settings. Practical recommendations are provided for learners and parents whose first language is not Setswana but who study it as a home language subject. Ultimately, the study emphasises the importance of standard Setswana in education and the media’s role in shaping language practices, highlighting areas for future research. Tshobokanyo Ka mananeo a yona a thuto, seyalemowa se na le seabe sa botlhokwa mo go tlhabololeng le mo go rotloetseng puo. Ka jalo, Patlisiso e, e sekaseka seabe sa seyalemowa mo puong ya Setswana, e tsepamisitse maikutlo thata mo tseleng e bagasi bangwe ba seyalemowa sa Motsweding FM, ba dirisang Setswana se se sa kanwang ka teng mo dithulaganyong tsa thuto. Mo patlisisong e, go dirisitswe tiori ya ga Vygotsky ya Setso Seloago, e e remeletseng mo dikgopolong tse pedi tse; ‘didiriswa tsa setso’ le ‘mongwe yo o nang le kitso e e anameng’, go sekaseka mekgwa ya puo le ditlamorago tsa yona mo go ruteng le go ithuteng dipuo. Ka go sekaseka seabe sa metswedi ya tshedimosetso mo go bopeng tsela e puo e dirisiwang ka yona, patlisiso eno e bontsha ka fa go leng thata ka teng go ithuta puo mo maemong a dipuo tse di farologaneng. Ka jalo, puo e e sa kanwang, e ka nna ya nna yona e e laolang ka ntlha ya go anama ga yona mo seyalemoweng. Patlisiso e, e dirisa mokgwa wa patlisiso wa khwalitatifi go batlisisa dikgwetlho tse di kgoreletsang go fitlhelela dipholo tsa go ithuta ka puo ya Setswana, go lebilwe thata tiriso ya puo e e sa kanwang e e anameng mo bagasing ba seyalemowa.